Bio

Home/Bio

julien

Biografie  Julien Keymolen

Julien Keymolen stamt uit een muzikale familie. Vader, ooms en tantes bespeelden allemaal een instrument.

Op latere leeftijd  is hij begonnen met muziekstudies aan het Stedelijk Conservatorium te Leuven. Naast dwarsfluit, kamermuziek en koorzang werkte hij  het volledig theoretische programma af.

Na de graad van uitmuntendheid ging hij zich nog verder bekwamen in koordirectie, instrumentenleer en ook in compositie.

Gedurende meer dan een decennium leidde hij een klein kamerensemble  en dirigeerde tevens het gemengd koor “Cantate Domino”  te Keerbergen.

Componeren was een jeugddroom naar het goede voorbeeld  van zijn nonkel “Pater Keymolen”, missionaris op Hawaï, die  veel muziek schreef voor de liturgie.

Uit de grote verscheidenheid aan composities blijkt reeds de compositorische veelzijdigheid van Julien Keymolen.

Hij schreef o.a. werken voor beiaard, orgel, zang, piano, fluit, hobo, klarinet, trompet, harp, accordeon, gitaar en vele andere bezettingen, al dan niet in  combinatie met één of meerdere instrumenten.

Ook schreef hij diverse werken voor kinder- en vormselvieringen en een hele reeks religieuze liederen voor  meerstemmig gemengd koor.

Talrijke composities voor gevarieerd samenspel, voor samenspel ten behoeve van diverse ensembles en ook voor concertband of harmonieorkest,  staan op zijn naam.

Thans werden er bij DMP reeds  meer dan 450 werken uitgegeven.

Julien Keymolen bezocht ook verschillende muziekacademies om te vernemen aan welke muziek er precies nood was.

Aan die oproep heeft hij dan ook gehoor gegeven en zijn composities daar op afgestemd.

Meerdere directeurs bestempelen hem als een “Academievriendelijk componist”.

Hij werkte aan duetten, trio’s, kwartetten voorstrijkers en voor blaasinstrumenten. Ze worden alleszins een bruikbare materie voor de lessen samenspel.

Zijn muziek  is qua moeilijkheidsgraad, ontvankelijk of haalbaar voor de studenten.

Vele partituren zijn afgestemd op diegene die in de vrije tijd met muziek wil bezig zijn.

Maar buiten dat heeft hij ook composities met een hogere moeilijkheidsgraad geschreven, zodat eenieder aan zijn trekken komt.