Muzikanten in het straatbeeld

Als je door de hoofdstraten of langsheen pleintjes wandelt, dan hoor je vaak reeds van op afstand dat er mooie muziek vertolkt wordt door straatmuzikanten. In verschillende steden heb ik meerdere foto’s mogen maken van solisten of van groepen van twee of meer muzikanten die mooie muziek brengen.

Telkens bleven ze mijn aandacht gaande houden. Met veel muzikaliteit en met veel vreugde (en dat is anders dan vroeger) staan ze daar te vertolken en mensen luisteren of zingen zelfs mee indien ze de melodie kennen. De betere straatmuzikanten zullen altijd een plaatske blijven krijgen in mijn website.

Het is tof telkenmale weer opnieuw te mogen vaststellen dat de vertolking een voortreffelijk niveau haalt. Meer nog, ze weten met hun muziek de voorbijganger staande te houden. Moet het dan verwondering wekken dat vele mensen hun “shoppingsmoment” even onderbreken om bij de muzikanten een aangenaam moment van verpozing door te brengen!

Met hun muziek weten ze allemaal de voorbijganger te bekoren, want schone muziek smaakt iedereen. Maar vaak heb ik vastgesteld dat jongeren met bewondering staan te kijken en te luisteren. Het stimuleert natuurlijk de jeugd om ook een instrument te leren bespelen. Maar ook de volwassenen luisteren en kijken vol bewondering en misschien willen ook zij morgen reeds de stap zetten om een instrument aan te schaffen, of om mee te zingen in een koor.

De verschillende academies, de harmonies en de koren staan reeds klaar om je te verwelkomen. Misschien ligt er dan wel “de beoefening van een mooi hobby” in het verschiet. Laten we hopen dat de straatmuzikant ons nog in lengte van jaren mag blijven verrassen!