Opgelet…

Als je in de “Home Page” klikt op “Lijst met liturgische muziek” dan kom je terecht op deze pagina namelijk “liturgisch” met de tekst over “Koorzang en liturgie”. Om naar de catalogus instrumentale muziek met alle composities voor de liturgie te gaan klik dan bovenaan in de menubalk op de knop “Liturgische muziek”. Klik vervolgens op de gewenste rubriek.


Koorzang en Liturgie

De kerkkoren halen tegenwoordig een behoorlijk, zo niet zeer goed niveau en dat is heel tof om dat te mogen ervaren.De zorgvuldig gekozen gezangen en de bezinningsmuziek dragen zeker hun steentje bij aan de vieringen. Zelf heb ik verschillende jaren een kerkkoor mogen leiden in een goede samenwerking met de Pastoor.

Dirigent en koor moeten steeds samen streven naar een hoge kwaliteit van de uitgevoerde gezangen. Voeg daar nog een perfecte samenwerking met de priester aan toe om de liederteksten evenwijdig te laten lopen met de inhoud van de lezingen, dan zijn we pas goed bezig.

Wat aan het altaar geschiedt, is nog altijd het belangrijkste. De liederen, zij het nu samenzang of koorzang, moeten als een bezinning ervaren worden voor de lezingen die er aan voorafgegaan zijn. Een goed evenwicht tussen gebed en zang maakt elke viering tot een feest. Maar voor de feestelijke vieringen mag het ook “feestelijk” zijn met een meerstemmig ordinarium en met meerstemmige liturgische gezangen gekozen i.f.v. de liturgie van de dag.

Als je dan nog een lezinglied en een communielied inlast voor samenzang met het volk dan zit je helemaal goed. Het volk zingt eenstemmig het refrein mee en de strofen worden door het koor meerstemmig uitgevoerd. Volkszang, koorzang en gebed worden dan samen één. Dat is ten slotte de bedoeling van samen “eucharistie” vieren.

Moge dit alles ons er toe bewegen om onze verbondenheid met elkaar meer kracht bij te zetten.

Julien Keymolen
Componist